LSM zawsze był i będzie moją ulubioną dzielnicą - Marta Denys - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na LSM-ie uskuteczniano wiele różnych ciekawych inicjatyw. Na przykład [na terenie] osiedla Piastowskiego [stoją] ([dziś] odnowione) rzeźby pierwszych Piastów. To osiedle w swoim wnętrzu jest tak urokliwe, że gdybym jeszcze prowadziła wycieczki, to [oprowadzałabym] tam [turystów]. A nie było łatwo podjechać [w to miejsce] autokarem. Na [obszarze] LSM-u [istnieją] bardzo ciekawe kompozycje. [W miejscu, gdzie] się wjeżdża od strony [osiedla Adama] Mickiewicza w [kierunku] kościoła, [znajdują się] figury nie z tej ziemi. [W innych lokalizacjach można zobaczyć] jaszczurki, jaskółki, pomnik hydraulików (naprzeciwko [hali] Globus; [stworzony z miedzianych] rur [i dlatego tak] nazywany), prześwity mozaikowe, fasady bloków w kropki…...