Środowiska zabezpieczają nas w pewnych sytuacjach - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Kiedy] pracowałem w Zorzy, wysłano [mnie] na kilkumiesięczny kurs (który ukończyłem) techniki fotografii barwnej do technikum w Łodzi. [Poruszano tam] bardzo specyficzne zagadnienia związane z densytometrią, sensytometrią. W ogóle już nie ma tych pracowni i takich urządzeń. Tak że spółdzielnia Zorza miała wpływ na dokształcanie swoich pracowników. Jeżeli tylko [sami tego] chcieli. W tej chwili też są takie możliwości –przecież nie musimy się kształcić w Lublinie. Myślę, że pomimo naszego wykształcenia (bo na uczelniach profesor układa swoich studentów pod siebie, czyli [ważny jest] jego styl, jego sposób widzenia) cały czas dobrze jest korzystać z pomocy kolegów, którzy mają pewne doświadczenie. Czyli z wzajemnej wymiany informacji, doświadczenia, bardzo często sprzętu. Załóżmy, [że]...