Zespół Szkół Odzieżowo-Włókienniczych – jedyna lubelska szkoła, która uczy fotografii - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W szkole na ulicy Wojciechowskiej] pracowałem do pewnego czasu. [Ponieważ] aby [to robić], musiałem mieć własną pracownię. A niestety zdarzyło się tak, że w [moim] studiu [wzniecono] pożar. [Zrobiono to] celowo, ale nie [było to] wycelowane [tylko w moją pracownię]. Przez miasto szła jakaś grupa ludzi i podpalała obiekty. Spalili [wtedy] kilkanaście [obiektów]. Między innymi ucierpiało moje studio. To był czerwiec, koniec roku szkolnego. Po prostu zostałem bez sprzętu. Czyli nie mogłem prowadzić działalności gospodarczej, [ale też] nie [miałem] na czym uczyć. I można powiedzieć, [że] zostałem jakby wyrzucony. [Ale] nic. Posprzątałem to wszystko. I [rozpoczęły się] wakacje. Idąc ulicą, [zobaczyłem] ogłoszenie: „Szkoła prowadzi nabór do klasy o profilu...