Wszystko, co robiłem na swojej drodze, starałem się formalizować - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Właściwie wszystko, co robiłem na swojej drodze, starałem się formalizować, porządkować. W 1999 roku posiadałem już: tytuł instruktora Ministerstwa Kultury i Sztuki, tytuł mistrza w zawodzie fotografa [oraz] tytuł instruktora fotografii krajoznawczej. Już po 2000 roku nie zdawałem sobie sprawy, że mój dorobek jest na tyle silny, aby móc dalej coś z tym robić. W 2004 [roku] w Narodowym Centrum Kultury w Warszawie skończyłem studia [na kierunku] fotografia i techniki obrazowania. Właściwie pracowałem sobie nadal, gromadząc wszelkie kwalifikacje [oraz] uprawnienia. Przez wiele lat wkładałem je do szuflady (dzisiaj [też] te wszystkie dokumenty leżą sobie w szufladzie). Ale [mówię] to tak na marginesie. Namawiam fotografów i w ogóle ludzi...