Jestem ciekawy, jak pracuje sprzęt - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przez całe swoje życie starałem się fotografować właściwie na wszystkim, na czym miałem możliwość [to robić]. Wynika to stąd, że jestem po prostu ciekawy, jak pracuje sprzęt. Pierwszym moim aparatem była Smiena 8. Kiedy dostałem się do szkoły fotograficznej, to rodzice kupili mi Zenita E ze światłomierzem selenowym. W Fotoklubie fotografowałem już na Starcie 66 [oraz] na zenitach i praktikach, których było tam kilka. To [działało] na zasadzie wymiany. Później, kiedy już chodziłem do szkoły fotograficznej, bardzo dużo [pracowałem na aparatach] Pentacon i Kiev. Kiev 6S, Kiev 80, a potem najnowsza wersja –Kiev 88 –wszystkie średnioformatowe sześć na sześć [centymetrów. Używałem] również kamery wielkoformatowej Globica. W zakładzie wykonywało się [nią] większość prac...