Odbywając służbę wojskową, zajmowałem się fotografią - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Właściwie na każdym etapie swojego życia wykonywałem coś związanego z fotografią. Odbywając służbę wojskową, też się [tym] zajmowałem. Pracowałem trochę jako fotokorespondent dla miesięcznika „Granica” Służyłem w Wojskach Ochronie Pogranicza (obecnie formacja ta to się nazywa Straż Graniczna). Przesyłałem okazjonalne reportaże, migawki. Miałem [także] możliwość (z czego się bardzo cieszę) dwumiesięcznej pracy w Wojskowej Agencji Fotograficznej w Warszawie. Mogłem spotkać się z fotografami, którzy wykonywali oficjalne, państwowe fotoreportaże. Poza tym, [jak] na tamte czasy, mieli niesamowity sprzęt. Wcześniej nigdzie, w żadnej cywilnej firmie, nie spotkałem takiego wyposażenia laboratoriów. Tam właśnie wykonałem swoje...