Praca w zakładzie fotograficznym na ulicy Marii Koryznowej - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moją pierwszą pracę [podjąłem] w Spółdzielni Pracy Usług Fotograficznych „Zorza” w zakładzie fotograficznym na ulicy [Marii] Koryznowej. Tam poznałem świetnych laborantów. Czyli [to był] jakby dalszy rozwój tego, co robiłem w Fotoklubie. [Pracował tam] wówczas bardzo fajny młody człowiek, nieco starszy ode mnie. Miał świetne pomysły i bardzo szybko wciągnął mnie w to, co robił. Już w 1979 roku zaczęliśmy wykonywać pierwsze zdjęcia barwne. Był to zimny proces (obecnie wykonuje się już tylko tak fotografię czarno-białą). Bardzo skomplikowany, kłopotliwy, [dlatego że] przez pięć minut należało poruszać kartką w zimnym kąpielach o temperaturze 200C. Na koniec tego procesu dochodziła jeszcze konieczność garbowania papieru przez zanurzenie go na kilka minut (chyba dwie...