Fotoklub w Domu Kultury LSM – pierwszy kontakt z uporządkowaną fotografią - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Andrzej Misztal. Urodziłem się w 1964 roku w Lublinie. Przez wiele lat mieszkałem na LSM-ie [Lubelska Spółdzielnia Mieszkaniowa –red.], z którego wyemigrowałem. Obecnie mieszkam poza Lublinem. LSM przede wszystkim wiąże się początkami mojej fotografii. Dlatego że to właśnie tam [przy] ulicy Konrada Wallenroda 4A rewelacyjnie funkcjonował Fotoklub (przy Domu Kultury). Prowadził [go] pan Stefan Ciechan, wówczas już artysta fotografik. Pierwszy kontakt z taką uporządkowaną , przemyślaną fotografią ([tak] bym ją nazwał) [miałem] właśnie w Domu Kultury LSM. [Ale] w ogóle pierwszy [raz zetknąłem się] z fotografią, [kiedy] własnoręcznie wykonałem zdjęcia aparatem, który otrzymałem od rodziców w wieku chyba ośmiu,...