Wojewódzki Dom Kultury za dyrekcji Zdzisława Toczyńskiego - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W [latach] 80., chyba za dyrekcji pana Zdzisława Toczyńskiego, Wojewódzki Dom Kultury otrzymywał wsparcia poprzez organizowanie wyjazdów, wspólnych plenerów i wystaw fotografów z całego województwa. Pamiętam, że przyjeżdżali ludzie z Dęblina. [Ta instytucja] starła się [ich] jednoczyć, [robiono więc] plenery w Sobieszynie, w Kocku, w mniejszych miejscowościach, do których dojeżdżała grupa fotografów. Dostawali tam zakwaterowanie, wyżywienie, a potem jeszcze ze środków Wojewódzkiego Domu Kultury organizowano wystawę. [Pokazywaną ją] w WDK-u na parterze w sali wystawienniczej. Właśnie przy okazji tych plenerów [miałem okazję poznać pana Zdzisława Toczyńskiego]. Wspominam go [jako] bardzo dynamicznego i prężnego człowieka,...