Młodego pokolenia nie interesuje jakakolwiek współpraca - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Wśród młodego pokolenia] niestety nie ma tendencji [zrzeszania się w środowiska]. Internet powoduje, że każdy pracuje sam. Coraz częściej widzę, że ich nie interesuje [jakakolwiek] współpraca. Jestem ja i to, co robię. Oczywiście jeżeli zrobię. Ale z perspektywy lat wiem, [że] dużo trudniej jest przygotować wystawę jednej osobie. [Ponieważ], żeby [to zrobić], trzeba mieć, powiedzmy, czterdzieści, pięćdziesiąt fotografii. [Następnie z tych zdjęć należy] wybrać [te, które się znajdą na ekspozycji]. A stworzenie czterdziestu, pięćdziesięciu dobrych i ciekawych fotografii (nawet z jednego tematu) to kwestia kilku lat. W Lublinie spotykam się z wypadkami, że przychodzę na wystawę młodego człowieka, [który] pokazuje trzydzieści sześć zdjęć niewiele się różniących od siebie....