Lublin do dzisiaj cierpi na brak galerii fotografii - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublin do dzisiaj cierpi na brak galerii fotografii. Od wielu [lat] mówi się o tym, że fotografia weszła na salony sztuki. Niestety nie [tutaj]. Widzę, jak boryka się Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne i inne środowiska. W [tym mieście] praktycznie nie ma miejsc do pokazywania fotografii. Udało się nam zrobić kilka wystaw w przepięknej galerii Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych. Bardzo często [z niej] korzystaliśmy. Niezły [salon] ma Młodzieżowy Dom Kultury „Pod Akacją” [Tam] również organizowaliśmy kilkanaście [ekspozycji. Z kolei] u Vetterów jest zupełnie inna perspektywa. Ta sala wygląda inaczej. Jest bardzo ciasna i po prostu nie można [zobaczyć] fotografii [z pewnej] odległości. Organizowaliśmy [ekspozycję] na przykład w [Wieży] Trynitarskiej. Bardzo częstym...