Środowisko fotoreporterów zawsze się trzymało troszeczkę z boku - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Środowisko fotoreporterów zawsze się trzymało troszeczkę z boku. Niestety nie było ich wielu. Miałem szczęście poznać tych najstarszych, czyli pana Jana Huzara, pana Jana Trembeckiego, panią Elizę Kwaśniewską. Jacek Mirosław, Maciek Kaczanowski to już młodsze pokolenie. [Fotoreporterzy] niechętnie przychodzili na wystawy. Wyjątkami byli Czarek Krupa, który [chociaż] był fotoreporterem, również brał udział w wystawach, [oraz] Maciek Kaczanowski –wchodzący wtedy na fotograficzny rynek. Natomiast reporterzy trzymali się raczej oddzielnie. To była zupełnie inna tematyka fotografii. [Ludzie ze] środowiska artystów fotografików lubelskich (wtedy [to] byli: Jan Magierski, Zbigniew Zugaj, Stefan Ciechan, Lucjan Demidowski czy –nie jestem...