Lata 90. – największa dynamika w fotografii - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W środowisku, w którym się obracałem, największa dynamika w twórczości, w działalności fotograficznej [miała miejsce] w latach 90. Wynika to stąd, że w latach 80. były ogromne problemy z materiałami fotograficznymi, ze sprzętem. Nauczyliśmy się pracować bardzo, bardzo oszczędnie i nagle takie bum –jest możliwy import do Polski. Nie powiem, żeby sklepy się zapełniły materiałami, ale [one] się stały dostępne. Nawet [te], o których wcześniej tylko marzyliśmy. Bo [przedtem mogliśmy je kupić] za dewizy, [ale] nie zawsze było nas na [nie] stać. I cóż, właśnie w latach 90. weszły nowe technologie. Chociażby autofocus powszechnie stosowany w obiektywach. Według mnie w [tamtym czasie] zaszły naprawdę ogromne zmiany. Potem, po 2003 roku, w Polsce [nastąpił zwrot w stronę]...