Żałuję, że nie sfotografowałem wielu rzeczy - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żałuję, że nie sfotografowałem wielu rzeczy. Na przykład tego, jak mieszkali Cyganie w Lublinie. To były lata 70. [Można było ich spotkać] w kilku miejscach. Jednym z nich była ulica Unicka. [A dokładniej] taki duży skwer. W tej chwili stoi tam chyba blok, ale część pozostała zielonym skwerem. Te cygańskie baraki ustawiono równolegle do muru cmentarnego. Bliżej muru [stały] chyba dwa i jeden bliżej ulicy Unickiej. Pozostałą część [stanowił] skwer. Kiedyś miałem okazję [uwiecznić] tam pogrzeb jakiejś znaczącej Cyganki. To było gdzieś na pograniczu 1980 [albo] 1981 roku. Fotografowała się cała rodzina. To znaczy podchodzili do zmarłej (leżącej w baraku na pięknym łożu) rodzinami. Czyli: matka, ojciec, dzieci, oczywiście ewentualnie dziadkowie. Na pogrzeb tej osoby przyjechało kilkaset rodzin. To byli...