Dokumentowanie rozwoju województwa lubelskiego - Andrzej Misztal - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy pracowałem w Krajowej Agencji Wydawniczej, naszym zadaniem było dokumentowanie rozwoju województwa lubelskiego. Krajowa Agencja Wydawnicza raz w miesiącu [publikowała] coś takiego jak gazetki fotograficzne. [Zamieszczano tam informacje o] tym, co się wydarzyło w kulturze, w budownictwie… I z tego, co pamiętam, rozsyłano [je] do większości zakładów pracy i [tam je] eksponowano. [Do] każdego zdjęcia [dodawano] króciuteńki opis. Był to przełom lat 80. i 90. Działo się wiele ciekawych rzeczy. Sfotografowałem na przykład wizytę generała Mirosława Hermaszewskiego na placu Litewskim. To była impreza [przygotowana] z okazji Dnia Dziecka i [Hermaszewski przyjechał jako] gość. Prawdopodobnie miasto [ją] zorganizowało. Cały plac Litewski był zapchany dziećmi....