Wizyty w Polsce po latach - Ruth Tatarko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ten nauczyciel wkładał we mnie bardzo dużo kultury. Ja go szukałam po wojnie. Jak przyjechaliśmy pierwszy raz, poszłam do niego domu i zaczęłam wypytywać, co się z nimi [stało]. Podobno wyjechał od razu po tym wypadku, [kiedy] ja [ich] zostawiłam, [może] się bali. [Ludzie] opowiedzieli mi takie dwie historie. Jedna – że wiedzieli, że on trzymał żydowską dziewczynkę. Druga – że jego siostra była kochanką Niemca, to może dlatego. On był przeciwko Niemcom, należał do PPR, do tej grupy. Nikt nie [wiedział, gdzie on jest], nie mogłam dostać jego adresu. Wtedy jeszcze nie było Internetu. Bardzo chciałam go znaleźć. Nie wiedziałam, czy on jeszcze żyje, bo on był starszy od moich rodziców. [Ma udział w tym], że żyję. Może nie tak wielki, ale jednak. To prawda. On chciał mnie zaadoptować, bo nie mieli dzieci, on mnie...