Próba nielegalnego przedostania się do Palestyny - Ruth Tatarko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Stała nade mną siostra, ona była Szwedką, ale mówiła po niemiecku: – No, kochana, wróciłaś do nas. Widziałam, że jestem przykryta, w białej pościeli, czysta. [Myślałam, że] mi się śni, że jestem w domu, a jestem chyba w lagrze. Ale ona wróciła do mnie, moczyła mi usta cały czas. Dała mi trochę herbaty, cały czas coś tam robili ze mną. Po kilku dniach byłam zdolna zejść z łóżka nawet. [Pytałam], gdzie Niemcy, powiedziała: – Słuchaj, kochana, już nie ma Niemców, wojna jest skończona, jesteś wolna zupełnie, dziecko. Ja postanowiłam, że to jest dzień moich urodzin. Do dzisiejszego dnia – urodziłam się piętnastego maja. Nie znam prawdziwego dnia urodzin. Jak wyszłam na pierwszy spacer, to tak w kącie tego szpitala widziałam człowieka, był zupełnie spalony. Zupełnie, ręce i wszystko. Wyglądał strasznie, jak...