Pobyt w Bergen-Belsen i wyzwolenie obozu 15 kwietnia 1945 roku - Ruth Tatarko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
I niedługo znowu front poszedł, i wysłali nas wszystkich do Bergen-Belsen, to był ostatni [obóz]. Zanim przyjechaliśmy do Bergen-Belsen, [byliśmy] trzy, cztery kilometry przed Bergen-Belsen, [w miejscowości] Celle. I tam leżały takie belki, każde dwie kobiety miały wziąć taką belkę i [nieść] te kilka kilometrów. Moja partnerka była wysoka, a ja byłam mała. Ja czułam znowu, że ta krew mi wchodzi do ust. Ten ciężar nie był na moje siły, byłam dzieckiem. Nie wiem, w jaki sposób doszłyśmy, bałyśmy się, [bo jak ktoś nie niósł belki], od razu zabijali. Nie chciałam być zabita. Tak przyszliśmy do tego Bergen-Belsen. To był gorszy [obóz] od Oświęcimia moim zdaniem. W Oświęcimiu ludzie, [którzy] byli wokół, wyglądali normalnie, [byli] zdrowi. Niezdrowych, niemłodych, niesilnych, starych i dzieci nie zostawiali, od razu szli do...