Najbliższa rodzina - Ruth Tatarko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Nazywam się] Ruth Tatarko, urodzona byłam [jako] Reginka Hodes. Wojna wybuchła u nas w Polsce [19]39, ale w Niemczech już wygnali Żydów w, zdaje się, [19]33- [193]4. W magistracie jestem zapisana, że urodziłam się [19]33, moi rodzice ślubowali 1931 roku. Ja myślałam, że jestem urodzona [19]32. Przez to, że była taka wojna, to ja nawet nie wiem dokładnie. Dziadek nazywał się Lajzabel [Eliezer] Lederkremer, a matka Bela Lederkremer z domu i Hodes po [mężu]. Ojciec – Motel Hodes – miał sklepy i handlował materiałami do tapetowania, nie wiedziałam tak dokładnie. Matka nie pracowała, pochodziła z bardzo arystokratycznej rodziny. Dziadka [ze strony ojca] nie poznałam, już nie żył, kiedy ja się urodziłam. Ojciec mojej matki był bardzo wykształcony, studiował w...