Założenie rodziny - Józef Grabowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jest już 51 rok, no to ja myślę, że trzeba się ożenić, dziewczynę jakąś mieć. No i znalazłem taką. Ona była z mojej wsi, z tej Czołnej. Ona studiowała, na KUL-u była. Szkołę podstawową skończyła w Baranowie, gimnazjum w Puławach, a później do Lublina. Ale w Lublinie już pracowała, w restauracji coś tam rozpisywała dla handlu. Bo tam była restauracja taka na dole, na rogu, na Krakowskim Przedmieściu w Lublinie. I jeden rok studiowała. Ale że nie miała finansów i tak dalej… No i pobraliśmy się. Ślub był, no. Urząd Stanu Cywilnego. To był bodajże luty. A w Wielkanoc, to był kwiecień, koniec kwietnia czy coś, był ślub kościelny w Warszawie. I to jest ten rok 51, kiedy się założyło kajdana, no i rodzinnym jest się – ja to nazwałem. No i tak się żyło. I dwoje dzieci. Córka przyszła na świat w 54 roku, syn w...