Wybuch II wojny światowej - Józef Grabowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wybuch wojny? Tatuś został zabrany, powołany. I na dwa tygodnie pojechał. W Puławach zbiórka. Był policjantem. Jako policjant dodatkowa. No i po dwóch tygodniach przyszedł. Jeszcze dwóch kumpli przyprowadził. Bo cofał się front, cofało się wszystko. No i pobył, i że niby poszedł tam gdzieś. Ale jak ja później się zorientowałem, to on siedział w domu, tylko żeby dzieci nie wiedziały. W stodole miał gdzieś tam zrobione miejsce i siedział tam. To powiedział, że poszli tam i utopili, do jeziora jakiegoś wrzucili te karabiny. Ale z drugiej strony, to była taka tanketka z 39 roku, to wprowadzona została do stodoły i w tej stodole przetrwała całą wojnę. Niemca to ja widziałem po raz pierwszy we wrześniu. Do piętnastego września była piękna pogoda. Po piętnastym września trochę padało. Ale to już w październiku to...