Społeczność żydowska w Baranowie przed wojną - Józef Grabowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tu Żydów mieszkało w naszej wsi trzy rodziny i w Baranowie, nie wiem, może pięćdziesiąt rodzin, może więcej. Pięćdziesiąt rodzin mieszkało. Był duży sad. Ogród, sad, drzewa. To tam wydzierżawił to Żyd. Siał grządkę kartofli, grządkę marchwi i tak dalej sobie sadził i to mu rosło. Tych jabłek pilnował, no i z tego żył. Całą rodzinę karmił. Żydzi mieli swoją bożnicę w Baranowie nad Wieprzem. To miasteczko takie. Z wójtem na czele, i z księdzem, i z kościołem, no. I tam było właśnie te pięćdziesiąt rodzin żydowskich. Może i więcej nawet. [Czy Żydzi z mojej wsi chodzili do Baranowa się modlić do tej synagogi?] Ja nie wiem, kto się modlił. Ja tam widziałem, jak poszłem do krawca, tam czekałem coś załatwić, to on zakładał sobie taki kwadracik...