Najbliższa rodzina - Józef Grabowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Józef Grabowski od urodzenia. Bocian mnie przyniósł na świat w 1925 roku, miesiącu wrześniu, a w dniu dziewiątego. Ja się urodziłem we wsi Meszno, to gmina Michów, powiat Lubartów. Ale gdy miałem jakieś cztery–pięć latek, to rodzice zmienili miejsce zamieszkania z Meszna, bo kupili ziemię. Po prostu ktoś wyjeżdżał na kolonię, bo dostał w tym czasie ziemię, to był rok 25, były nadania przez Piłsudskiego. I stamtąd, z tej Lubelszczyzny, jako zasłużony dostał ziemię na Kresach. A rodzice sprowadzili się do wsi Czołna, gmina Baranów, powiat Puławy. I to było gospodarstwo rodziców. Ja przyszedłem na świat jako drugie dziecko, bo starszy brat dwa lata wcześniej się urodził. Nazywał się Janek Grabowski. A ja później, w 25 roku się urodziłem. W 36 roku urodził się Stanisław. I Stefan, tylko nie...