Zainteresowania humanistyczne - Alexandre Messer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy zacząłem studia, to zacząłem w naukach ścisłych, studia fizyki. Później pracowałem jako elektronik, jako informatyk. Zawsze byłem w dziedzinie nauk ścisłych. Ale moim marzeniem zawsze była humanistyka. I już bardzo dawno, wiele, wiele lat przed pójściem na emeryturę, powiedziałem sobie, że kiedy pójdę na emeryturę, to wrócę na uniwersytet i tym razem pójdę na humanistykę. I co mnie najbardziej interesowało zawsze, to jest historia. Między innymi historia Żydów, historia żydowska. I to studiowałem i tym się zajmuję teraz. Historia, kultura, literatura. Teraz żałuję, że nie mam więcej czasu. Bo wiem, że mam siedemdziesiąt dwa lata, prawie że siedemdziesiąt trzy. Ile jeszcze lat mi zostaje, nie wiem. Ale kiedy czytam jakąś pracę historyczną i kiedy czytam bibliografię i widzę te wszystkie tytuły,...