Antysemityzm w latach pięćdziesiątych - Alexandre Messer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Polsce też rzeczy się zmieniły. Gomułka doszedł do władzy i dopiero wtedy, wróciwszy do Polski, to znaczy gdzieś w czerwcu 56 roku, wtedy po raz pierwszy w mojej młodości odczułem, co to jest antysemityzm. Bo oczywiście były takie wybryki antysemickie jeszcze kiedy byłem w szkole podstawowej, no bo wtedy między dziećmi od czasu do czasu żeśmy się bili no… „A wy Żydzi, wyście ukrzyżowali Chrystusa”. To tak było. Ale to nie trwało. Po kilku miesiącach w szkole podstawowej wszystko jakoś się urządziło, miałem kolegów chrześcijan. Nie było w zasadzie żadnych problemów. W korpusie kadetów też nie miałem nigdy żadnych problemów z antysemityzmem. Pamiętam, że w 1955 roku był Zjazd Młodzieży w Warszawie, wtedy to otworzono ten Pałac Kultury, wtedy, pamiętam, że ktoś mnie zapytał, co to...