Praca ojca w Warszawie - Alexandre Messer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pierwsze mieszkanie w Warszawie otrzymaliśmy na ulicy Willowej 18, na Mokotowie. To było ładne mieszkanie, tak. Ale tam zostaliśmy do śmierci matki. Później ojciec ożenił się z taką panią, która dawniej była koleżanką matki. No i to jakoś nie wyszło. Tak że oni się rozwiedli po jakichś dwóch latach. I w międzyczasie ojciec zmienił pracę. Tak że musiał oddać to mieszkanie, to mieliśmy inne mieszkanie. Też na Mokotowie, ale już mniejsze mieszkanie. To pierwsze było bardzo ładne. Ojciec pracował w Ministerstwie Przemysłu Ciężkiego. Wtedy Ministerstwo Przemysłu Ciężkiego miało, wszystkie Ministerstwa zresztą, miały takie PGR-y, rodzaj PGR-ów. Bo to nie należało do tych wszystkich normalnych PGR-ów, to były takie gospodarstwa państwowe, ale należące do Ministerstwa. I produkcja tych PGR-ów...