Działalność komunistyczna ojca - Alexandre Messer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ojciec był członkiem partii. Był członkiem PPR-u. A wtedy, do 48 roku, to były te różne organizacje żydowskie, byli syjoniści, byli bundyści, było trochę wszystkiego. Pamiętam, że nas dzieci próbowano jakoś dociągnąć do tych wszystkich organizacji, tak że prawie, że każdego wieczora nas zapraszano gdzieś. Ortodoksi nam dawali słodką rybę. Syjoniści nam śpiewali piosenki po hebrajsku. Próbowano nas dociągnąć gdzieś. W końcu to było też harcerstwo żydowskie. A później to przelało się do harcerstwa polskiego. Byłem harcerzem, tak. Jak ojciec dostał się do partii, tego nie wiem. Wiem, że zaczął swoją aktywność komunistyczną dość wcześnie. Mam wrażenie, że dla niego to był jakiś sposób wydostania się z tego środowiska ortodoksyjnego. Już jego ojciec był raczej bardziej...