Stosunek do religii w domu rodzinnym - Alexandre Messer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zwyczajów żydowskich nie utrzymywaliśmy w rodzinie. Moi rodzice mieli świadomość żydostwa. Ojciec był bardzo przywiązany do języka jidysz i był bardzo zadowolony, kiedy się tego języka uczyłem. I on miał dużo książek w języku jidysz. Ale dla niego to żydostwo było żydostwem świeckim. Ze strony religijnej nie, nic… Nigdy żadnych obrzędów, nie innych… Raz pamiętam, że miałem takiego kuzyna, on mieszkał w Bielawie. Później on wyjechał do Izraela. I on przed wojną był był Poalej Cijon, lewica. I on ożenił się z kobietą, która pochodziła z rodziny religijnej i jej rodzice mieszkali z nimi. Pamiętam, że raz byliśmy zaproszeni na seder, na Pesach. I to pamiętam ten seder po prostu dlatego, że było bardzo ciemno, zamknięto wszystkie okna, wszystkie okiennice. Tak, żeby nikt nie wiedział, co tu się dzieje, żeby sąsiedzi...