Związki z Polską - Ryszard (Rami) Weiler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To jest płyta, która się nazywa „Zespół szwagrów”. Śpiewam ja i mój szwagier, to jest właśnie ten zespół szwagrów. Tu są piosenki nagrane, ale takim domowym sposobem, jednego naszego kolegi, Maćka, który pisze teksty. No i na różne okazje jak się zbieramy, śpiewamy i tak dalej, to on ma masę swoich tekstów. I do niektórych z nich myśmy dopasowali melodie i one są na tej płycie. Śpiewałem [jeszcze] w Polsce, ale to takie wszystko amatorskie. W każdym razie tutaj, jak my się zbieramy, to ja zawsze dyryguję. Śpiewamy na dwa głosy „Płonie ognisko w lesie”. Ostatnio po sylwestrze wyszliśmy na środek ulicy, wszystkich ustawiłem i śpiewaliśmy. I dopóki to nie wychodzi tak, jak trzeba, to ja ich nie zwalniam. Jak byłem w Polsce na spotkaniu mojego rocznika ze studiów, to po...