Powody wyjazdu z Polski w 1968 i wyboru Izraela - Ryszard (Rami) Weiler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
wyjazd z Polski, decyzja o wyjeździe z Polski Powody wyjazdu z Polski w 1968 roku i wyboru Izraela Nie musiałem [wyjeżdżać]. Nie wyrzucili mnie ze studiów czy coś w tym rodzaju, ale uważałem, że nie ma rady, prawdę mówiąc, obawiałem się. Myślałem sobie – na razie mnie nie wyrzucili, ale może być, jak to dalej tak pójdzie, że już studiów nigdy w życiu nie skończę. To nie było jakieś teoretyczne tylko, są ludzie, którzy siedzieli w więzieniach i tak dalej, znam takich ludzi. Tak że to wszystko mogło być. Ale nie [było tak], że konkretnie mnie ktoś zmusił, nie. Można powiedzieć, że myśmy w zasadzie z Lublina zaczęli [wyjazdy]. Moja siostra i [przyszły] szwagier wyjechali pierwsi, a ja po nich. Dopiero później inni wyjechali....