Formalności i dokumenty wyjazdowe - Ryszard (Rami) Weiler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myślałem o tym ostatnim czasem i nie mogę sobie przypomnieć, w którym momencie myśmy zdecydowali [o wyjeździe]. Ja nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć. Myślałem, co było tym głównym [powodem], i nie mogę sobie właśnie tego momentu [przypomnieć], który [zadecydował], że jedziemy. To w sumie było niedużo czasu, parę miesięcy, jak to zaczęło dojrzewać. Ale czy było coś takiego konkretnego, że powiedzieliśmy – dotąd i dalej nie można, jedziemy – tego nie mogę sobie właśnie przypomnieć. Z tym że to nie było takie całkiem pewne, czy na sto procent wyjedziemy do Izraela. [Siostra] studiowała chemię, ona [jest] dwa lata młodsza, była na pierwszym roku. Siostra i mój przyszły szwagier, [który] studiował matematykę, wyjechali dwa, trzy...