Antysemityzm w okresie PRL-u - Ryszard (Rami) Weiler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wszyscy wiedzieli, że ja jestem Żydem. Jak byłem w podstawówce, to poza mną i siostrą chyba nie było więcej dzieci żydowskich. W każdym razie ani ja, ani nikt inny [o nich] nie wiedział. W technikum jak byłem, na sto procent nie było żadnego Żyda oprócz mnie. Wszyscy wiedzieli. Jak potem byłem na studiach, to już nieraz przychodził ktoś do klubu. Tak że ja osobiście nie mogę powiedzieć, żebym kiedyś miał jakieś specjalne [przykrości]. Zdarzyło się na ulicy, że ktoś przezwał, ale rzadko. W każdym razie ja na pewno nie mogę powiedzieć, że osobiście mnie to dotknęło. Ale nie można mieć zamkniętych oczu, jak się widzi, co się widzi dookoła – widziałem, że przyszłości nie ma i trzeba wyjechać. Ale nie ze względu, że mnie osobiście coś dotknęło, chociaż może później by to nastąpiło, tego nie wiem....