Reakcja władz na wydarzenia religijne w Lublinie w latach sześćdziesiątych - Ryszard (Rami) Weiler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W oknie tego klubu mieliśmy bardzo wygodne miejsce do oglądania. Jak było tysiąclecie chrztu Polski i ta cała procesja przechodziła Krakowskim Przedmieściem, to właśnie tam wszyscy staliśmy i oglądaliśmy, bo to dobre miejsce widokowe było. Bezpośrednio po procesji to nic specjalnego nie było. Jeden kolega ze studiów, taki Jasio Nowakowski zdaje się, był dosyć aktywny w tych religijnych rzeczach i tam kiedyś [był] przed katedrą, nie znam szczegółów, ale wiem, że miał później kłopoty na studiach właśnie z tego powodu. A ja też mało troszkę nie podpadłem, ale już nie pamiętam, czy to było wtedy, czy to nie było wtedy. Na ulicy Bernardyńskiej jest kościół, [a obok] figura Matki Boskiej. I był cud [związany z tą figurą], ale już nie pamiętam, czy to było wtedy, kiedy były te obchody, czy to było w tym samym roku,...