Edukacja w okresie PRL-u - Ryszard (Rami) Weiler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Rysiek Weiler. Data urodzenia to jest 2 stycznia [19]46 roku. Miejsce urodzenia jest nieco bardziej skomplikowane, ono się nazywa Drohobycz. Jeżeli chodzi o dokładne umiejscowienie, to u mojego dziadka w paszporcie było napisane, że się urodził w Austrii, u mojego taty w paszporcie było napisane, że się urodził w Polsce, a u mnie, że w Związku Radzieckim. Ale to jest dalej to samo małe miasteczko koło Lwowa, z którego pochodzi między innymi sławny Bruno Schulz. Moja cała rodzina stamtąd pochodzi i Bruno Schulz uczył rysunku mojego tatę w szkole, ale o tym to ja słyszałem znacznie później. W Drohobyczu ja się tylko urodziłem, nic więcej. Całe życie od zera, można powiedzieć, to było w Polsce. Chodziłem do dwóch przedszkoli we Wrocławiu, tam mieszkaliśmy na początku....