Studia weterynaryjne i kontakty towarzyskie - Andrzej Tomasz Badyoczek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zapamiętałem przede wszystkim profesora Chomiaka, który był dziekanem Wydziału Weterynarii i wykładał anatomię prawidłową. Zapamiętałem profesora Prosta, który wykładał mikrobiologię. Z nazwisk oczywiście zapamiętałem profesor Słowikowską, która wykładała histologię. I profesora mięsoznawstwa, profesora Trawińskiego. Zawsze miałem zainteresowania przyrodnicze, obok humanistycznych, a głównie językowych. Weterynarię lubiłem. Może to jest niezbyt stosowne porównanie, ale dla mnie zagadnienia z anatomii zwierząt i człowieka są tak jakby się oglądało zdjęcia i filmy. Studia anatomii, a szczególnie kośćca, czyli osteologii są dowodem na to, jak przebiegała ewolucja i jakie były jej kierunki. Trudno to zrozumieć człowiekowi obracającemu się w innych dziedzinach, ale dla nas, którzy mieliśmy tego rodzaju...