Witold Kuncewicz bardzo blisko ze mną współpracował - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Witold bardzo blisko ze mną współpracował. Często bywał [w Polsce]. Żyli jeszcze Jan Józef Szczepański i [jego] siostra pani [Anna] Mańkowska –bratankowie Marii Kuncewiczowej. Aleksander Szczepański był [jej] jedynym bratem. Nawiasem mówiąc, Aleksander Szczepański przewodniczył polskiej delegacji podczas podpisywania traktatu wersalskiego w 1918 roku w Paryżu. A pani Maria [pełniła rolę] tłumaczki polskiej delegacji. Był też Piotr Kuncewicz i Musiał. To z kolei siostrzeńcy pana Jerzego. [Ale] Witold nie utrzymywał z nimi bliskich kontaktów. Nie wiem zresztą dlaczego. [Przez] wszystkie lata po śmierci matki byłem jedyną osobą, z którą się kontaktował. Dzwonił, mailował i przyjeżdżał. Ja się wszystkim zajmowałem. Bywałem też u niego, [kiedy] czasem [wyjeżdżałem] służbowo [do] Ameryki....