Kuncewiczówka – koncerty, monodramy, wernisaże - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Były koncerty muzyczne. Koncertowali znakomici filharmonicy, różni wybitni muzycy z Polski –z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, z filharmonii łódzkiej, poznańskiej. Grali [też] filharmonicy lubelscy. Raz [wystąpił jakiś] kwartet. [W Kuncewiczówce stało] pianino, [więc] w salonie pani Marii i na tarasie były koncerty. Cieszyły się dużym powodzeniem. [W trakcie] festiwalu filmów w Kazimierzu większość plenerowych imprez muzycznych odbywała się [właśnie] na tarasie Kuncewiczówki. Śpiewała [tam] na przykład Renata Przemyk. Głównie [była to] muzyka poważna czy lekka, ale filharmoniczna. Nie zapraszałem tam kapel. Czasem. Chyba że [się odbywały] jakieś imprezy kazimierskie, [na przykład] Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych. [Wtedy] przychodzili na górę i koncertowali. Poza tym muzeum w Janowcu nad Wisłą...