Fundacja Kuncewiczów działała od 1992 do 2005 roku - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pani Maria [Kuncewiczowa] umarła. Zrobiliśmy pogrzeb. Trzeba było się zająć domem. Po [jej] śmierci utworzyliśmy fundację. [Pracowałem] jeszcze [jako] dyrektor Wydziału [Kultury, chociaż było to już] w końcówce mojego dyrektorowania. Utworzyl iśmy i rejestrowaliśmy statut z lubelskimi prawnikami Urzędu Wojewódzkiego. Udało się [to] w 1992 roku. Już byliśmy po rozmowach z członkami zarządu fundacji. Wtedy Jan Józef Szczepański, który [należał do] rady fundacji, powiedział mi: „Jesteś najlepszym kandydatem [na stanowisko] dyrektora fundacji” Mówił mi po imieniu. Dwa miesiące przed odejściem [z Wydziału Kultury] zostałem dyrektorem fundacji. Dostałem klucz i całą problematykę związaną z domem Kuncewiczów....