Jak zostałem dyrektorem, to Teatr w Budowie był teatrem bez budowy - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak zostałem dyrektorem, to oczywiście Teatr w Budowie był teatrem bez budowy. [Jeszcze go] się nie budowało. [Wszystko] stało puste, zabite dechami. Nie wiem już, kto [podjął] osobistą, że tak powiem, inicjatywę przygotowania dokumentacji, materiałów pozwalających na powrót do budowy teatru. Ale myślę, że to było [zamierzenie] ówczesnego wojewody Tadeusza Wilka. I udało się rozpocząć tę budowę. Ja też [zdołałem] zmienić, jak to się mówiło, założenia ideowe dotyczące Teatru w Budowie. Nie ukrywam, inspirowane przez Adama Natanka, dyrektora filharmonii, i dyrektora Andrzeja Chmielarczyka. [Chodziło o to], że [chcieliśmy] tam wprowadzać na dużą scenę w kolejności: filharmonię, teatr muzyczny i ewentualnie teatr...