W 1982 roku zostałem dyrektorem Wydziału Kultury i Sztuki w Urzędzie Wojewódzkim - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ku mojemu (i pewnie bardzo wielu ludzi z kręgu władzy –tak mogę nawet myśleć) wielkiemu zaskoczeniu w 1982 roku zostałem dyrektorem Wydziału Kultury i Sztuki w Urzędzie Wojewódzkim. Przestałem być sekretarzem Zarządu Wojewódzkiego TWP. [Stało się to] w straszliwych dla mnie czasach. Jak przyszedłem 1 lutego 1982 roku do Urzędu Wojewódzkiego już jako dyrektor Wydziału Kultury, to byłem przerażony. Stan wojenny. I nagle człowiek spoza kręgu władzy [zostaje] wyniesiony [na stanowisko dyrektora] przez środowiska kultury i oświaty. Tylko tym ludziom to zawdzięczam. Nikt nie przypuszczał, że dyrektorem Wydziału Kultury zostanie człowiek niepartyjny, tym bardziej ludowiec. W czasach komunistycznych ludowców nie awansowało się na wyższe stanowiska, co najwyżej [pełnili funkcje] zastępców....