Narcyz Łubnicki – chodząca kultura i takt - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałem życzliwość profesorów. [Specjalnością] pana profesora Ryszarda Szaflika (świętej pamięci już niestety) była historia średniowieczna, a później historia ruchu ludowego. Historii najnowszej [nauczał] profesor Zygmunt Mańkowski. [Na UMCS-ie wykładali też] profesorowie [Wiesław] Śladkowski, [Edward] Olszewski i Stanisław Tworek. Wyjątkowo miłym człowiekiem, z którym miałem bardzo dobre relacje poprzez moją aktywność w ruchu społecznym i kulturalnym, był profesor Narcyz Łubnicki. Filozof. Uroczy człowiek. Nie znam drugiego takiego. Chodząca kultura, takt. Zawsze elegancko i bardzo starannie ubrany. Rzucał się w oczy jako elegancki pan. Miał swoje określone, bardzo twarde zasady. Był też wyjątkowo wymagającym...