Moje mieszkanie przy ulicy Staszica 14 w Lublinie - Andrzej Tomasz Badyoczek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Posesja [na ulicy] Staszica 14 składała się z dwóch oficyn, między którymi był budynek wytwórni wód gazowanych - własność rodziny Policzkiewiczów. Myśmy wprowadzili się do lewej oficyny pod koniec [19]42 roku. Mieszkaliśmy na pierwszym piętrze. Mieszkanie składało się z trzech pokoi - kuchnia, korytarz, pomieszczenie sanitarne. Z siostrą i z rodzicami zamieszkaliśmy w pokoju, którego okno wychodziło na dach niskiego budynku wytwórni wód gazowanych. Co było dla mnie okolicznością bardzo sprzyjającą, bo można było wychodzić sobie na dach i udawać, że patrzy się na coś. W pierwszej fazie zostaliśmy tam przyjęci dosyć nieprzychylnie przez resztę mieszkańców, bo wyglądało na to, że jesteśmy kimś narzuconym przez Niemców na to miejsce, ale z czasem stosunki się ugładziły. Reszta mojej rodziny, po moim...