Lejtnant będzie u was mieszkał - Włodzimierz Chętko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Lejtnant będzie u was mieszkał” Pracowałem w takim niemieckim biurze na Ewangelickiej, ale później stamtąd przeniosłem się do takiego bardziej niemieckiego biura, które mieściło się na Chopina 18. To po germańsku nazywało się „District kamer” To było odpowiednikiem dzisiejszego instytutu rolniczego. Moim zadaniem między innymi było nie tyle przesiewanie, co wybieranie dobrego ziarna z przywiezionych próbek. Moim szefem był Poznaniak –pan Klawkowski. No ja oczywiście nie tylko przebierałem te zbożowe próbki, tylko je gdzieś tam jeszcze odnosiłem. I w tym biurze pracowałem dosłownie do wejścia Ruskich do Lublina. Ciekawostką tego adresu jest to, że ja bardzo dobrze znałem ten budynek, bo ja byłem szefem od zaopatrzenia, od kuchni i w oficynie tego...