Trudne wspomnienia - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Czy wspomnienia z getta przychodziły w snach?] Nie. To nie przychodziło. Ale jak widziałam w telewizji, że Arabowie uciekają w niektórych miejscach, to ja sobie przypomniałam moich rodziców ze mną jak uciekali też. I wtedy rzeczywiście to przychodziło. To widziałam to w snach. I wzięłam jakieś uspokajające proszki, ale to był jakiś krótki okres, ale ja pamiętam, że jak to widziałam w telewizji kobiety z dziećmi na rękach, to ja w nocy widziałam siebie. Albo, że ja trzymam moją córeczkę, albo że moja mama trzyma mnie, niezupełnie wiedziałam co, kto, jak, ale wiedziałam, że trzeba się bać i uciekać. Ale to zwróciłam się po pomoc, zadzwoniłam, bo jest taki u nas ośrodek, że jak ktoś ma problemy, może zadzwonić, i dostać taką pomoc natychmiastową. I wtedy oni mi dali takie proszki uspokajające i to przeszło. W ogóle...