Ciocia zostawiła swoją córkę w klasztorze - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
wyjazd na roboty do Niemiec „Ciocia zostawiła swoją córkę w klasztorze” Po tym jak żeśmy uciekli z Majdan Tatarski, ta sama ciocia, która połknęła zdjęcie, to ona została wtedy z tą dziewczynką, i wtedy wujka nie było, nie wiem gdzie on był, ale to jeszcze nim to było, nim jeszcze go wzięli na gestapo, to ona była z tą dziewczynką, to ona ją posadziła w klasztorze na ławce, powiedziała: „Tu siedź”. A nie, to było wtedy, kiedy ona postanowiła jechać do Niemiec. Tak, to było wtedy, kiedy ona postanowiła jechać do Niemiec. To powiedziała: „Tu siedź, ktoś po ciebie przyjdzie”. I rzeczywiście widziała z daleka, że ją wzięli do klasztoru, i wtedy ona pojechała na prace do Niemiec, ale to było tego samego dnia, ona się bała, że ją...