Warunki życia w getcie na Majdanie Tatarskim - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiem, że nawet w giecie na Majdan Tatarski, moje kwaśne mleko i kartofle miałam. To pamiętam nawet gdzie stały. To pamiętam. Pamiętam też, ale to już było później widocznie, że babcia dzieliła jedzenie dla ludzi, którzy nic nie mieli, i ja tam dostawałam ciepłą zupę. To ja pamiętam, to kiedy ja piłam to kwaśne mleko nie wiem. Bo ja to pamiętam z tego samego okresu. [Jak wyglądał dzień w getcie?] Ja wiem? Dbałam bardzo o ogródek, bo chciałam, żeby nasz ogródek był ładny. Ja nie wiem, nie wiem co się robiło. Widocznie miałam, nie miałam, nie wiem czy miałam koleżanki, bo ja nie wiem czy się z jednego domu do drugiego chodziło. Nie wiem… oddychało się, to ja wiem. Ja się przyzwyczaiłam, że się człowiek przenosi z miejsca na miejsce. To się...