Przeniesienie z getta na Podzamczu na Majdan Tatarski - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Czy pamiętam likwidację getta na Podzamczu?] Nie, oni nam kazali przejść na inne miejsce. I wtedy, nie wiem komu i jak, myśmy przeszli, z nami jeszcze byli, nie wiem, ale część ludzi to od razu, nie dotarli tam, nie wiem co się z nimi stało. Teraz wiem, co się z nimi stało, ale oni nie dotarli do tego Majdan Tatarski. Nie wszyscy tam przyszli mieszkać, tylko ludzie, którzy pracowali, mieli swoje podpieczętowane legitymacje, to przeszli. Coraz jakąś inną pieczątkę dawali i coraz mniej ludzi. To był system, żeby nie było powstania. Nie pamiętam [jak wywożono mieszkańców lubelskiego getta]. Nie pamiętam. Jak mnie kazali rodzice iść tu, to ja szłam tu. Nawet nie szłam sama, tylko mnie wzięli za rączkę i ja nawet nie wiem gdzie, co i jak. Jeszcze wtedy moja siostra, moja siostra...