Dom babci był koszerny - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
religijne, koszerność, dziadkowie, babcia „Dom babci był koszerny” Moja babcia ze strony ojca, to byli ludzie bardzo pobożni, oni byli de facto religijni. I nawet pamiętam ich dom. Że na ścianie był portret babci, bardzo duży, pamiętam jak on wyglądał, i portret dziadziusia, z takim łańcuchem, zegarek na łańcuchu, i później podzielili to na kawałki i na szyi mojej córki jest jeden z tych kawałków tego łańcucha. Na święta, na Paschę, żeśmy chodzili do tej babci, bo tam był i dziadziuś, on leżał, pół leżał, tak jak trzeba było, w białej koszuli, i myśmy siedzieli, i były koszerne święta. U nas w domu mamusia, nie pilnowaliśmy tak za bardzo, ale jednak ze względu na babcię, na rodziców mojego tatusia, to były, zmieniało się naczynia. Ja...