Wyjście za mąż i początki dorosłego życia w Izraelu - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Poznałam mojego męża, to on był studentem, on studiował zdaje się dwa lata, rok na pewno, we Wrocławiu, i chciał później kontynuować w Izraelu, i ponieważ nie bardzo byliśmy majętni, bośmy nie bardzo mieli co jeść też, były okresy różne, w każdym razie on nie skończył studiów, on musiał iść do wojska, on był w wojsku zdaje się bardzo krótko, bo już przeszedł ten wiek, ale był, a później to on podpisał pięć lat służby wojskowej przymusowej, nie wiem jak to się nazywało, i oni mu płacili za naukę. I on skończył studia. Tak że myśmy mieszkali u mojej mamusi, to znaczy u rodziców, były dwa pokoje, i w jednym ja byłam z Danusią, a mój mąż przyjeżdżał tylko na piątek, sobotę, to wtedy Danusia szła do rodziców, a on przyjeżdżał do mnie. Ale wtedy było wszystko normalne. Wszystko było normalne. Teraz to się zrobiło...