Dziadek przeżył, bo udawał głuchoniemego - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
się, fałszywe dokumenty, pomoc Polaków, pomaganie Żydom, losy rodziny „Dziadek przeżył, bo udawał głuchoniemego” Ja teraz dziwiłam się, przecież dużo z rodziny zginęło, a wtedy się nie wiedziało. Ten przyszedł, ten nie wrócił. Coś w ogóle się nie myślało o tym dlaczego nie wrócił. Dopiero po wojnie, jak już się uspokoiło, tośmy zaczęli myśleć. Ja się dziwię, jak moja mama mogła nas wychować. Straciła całą rodzinę, ale jednak ja tu przyjechałam do kraju, to miałam tutaj zmowę z dziadkiem i z babką, którzy się też w Zielonce uratowali, ale wtedy nie mieszkali razem, a moja mama z babką zostawili od razu tą fabrykę, bo tam nie mogli być, pojechali do Warszawy, bo mieliśmy tam kuzyna, który...